Verbindings Coach logo

Niet in verbinding staan met mijn omgeving

In sommige situaties is letterlijk de verbinding verbroken na een verblijf in het buitenland. 

Het is vaak moeilijk om weer te integreren. Dat geldt bijvoorbeeld voor expats die na vele jaren weer terugkomen naar Nederland, militairen die uit een oorlogsgebied komen of immigranten. 

Wanneer je naar het buitenland vertrekt voor een langere periode, dan laat je Nederland en je omgeving achter zoals jij dat op dat moment kent. Wanneer je weer terugkomt, verwacht je vaak dat je Nederland en je oude omgeving terugvindt zoals je deze hebt achtergelaten. 

Sommige veranderingen zijn gemakkelijk te accepteren, andere niet. Meestal heeft dit te maken met de dierbaren om je heen. Je bent niet meer in verbinding met de mensen die hier zijn gebleven. Jij hebt andere herinneringen en je bent veranderd door de ervaringen en de kennis die je in het buitenland hebt meegekregen. Je vrienden zijn niet altijd je vrienden meer. Dan kan het moeilijk zijn om je weer te settelen in je eigen land. Het gevoel dat je niet begrepen wordt kan zorgen voor vervreemding en zelfs eenzaamheid. Je raakt jezelf misschien zelfs een beetje kwijt. 

Wilmar: "Wij hebben allemaal behoefte aan erkenning en herkenning. Door in verbinding te staan met jezelf, zorg je ervoor dat je volledig in je kracht staat, waardoor je de verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw welzijn en geluk. Jij hebt controle over jouw eigen leven."